Oszlár, Petőfi út 11.

+36 49/ 540-489

ÜDVÖZÖLJÜK

OSZLÁR

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

utroja0képe aPixabay -en


Viharos erejû szél várható


Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint az északi, északnyugati szél szerdán fokozatosan megerõsödik az ország északkeleti részén, melynek során viharos, 60-70 km/h-t meghaladó széllökések alakulhatnak ki. Várhatóan jelentõs mennyiségû csapadék kíséretében csütörtökön a széllökések a 90 km/h-t is meghaladhatják.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a 70 km/h-nál erõsebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat.
Gyalogosan és jármûvel közlekedve, valamint a parkolás során egyaránt legyünk körültekintõek, mert az erõs szél megbonthatja az épületek tetõfedeleit, meglazult épületburkolatokat lazíthat meg, villanyvezetékeket szakíthat le, illetve fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek balesetet és anyagi kárt okozhatnak.
Fontos tudnivalók és teendõk szélvihar esetén:
• Szélvihar esetén, ha a szabadban tartózkodunk, viselkedjünk nyugodtan és legyünk körültekintõek, keressünk védett helyet, ahol biztonságban tartózkodhatunk!
• Haladjunk távol a fáktól és az épületektõl, hogy a letörõ ágak, megbontott épületszerkezeti elemek ne okozhassanak sérülést!
• Ha leszakadt elektromos vezetéket látunk, azt semmiképp ne közelítsük meg, hanem értesítsük az áramszolgáltatót!
• A szélvihar idejére minden esetben függesszük fel a vízi sportokat, fürdõzést, vegyük komolyan a viharjelzéseket!
• Erõs szélben tilos a szabadban tûzveszélyes tevékenységet végezni!
• Vihar esetén az állatok viselkedése kiszámíthatatlanná válhat, ezért legyünk velük szemben elõvigyázatosak!
Abban az esetben, ha otthon tartózkodunk, a vihar közeledtével zárjuk be a nyílászárókat és helyezzük biztonságba azokat az udvaron, erkélyen lévõ növényeket, tárgyakat, amelyeket a szél felboríthat, vagy felkaphat. A vihar idején lehetõség szerint ne menjünk ki a szabadba és gondoskodjunk elektromos berendezéseink áramtalanításáról.  A kisgyermekeket, betegeket és idõseket ne hagyjunk magukra, valamint készüljünk fel egy lehetséges áramszünetre, tartsunk készenlétben alternatív világítási eszközöket. A vihar elvonulását követõen mérjük fel a keletkezett károkat, megrongálódott közmûhálózat esetén haladéktalanul értesítsük a szolgáltatót, vagy a katasztrófavédelmet!

Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tûzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös vagy az egységes 112-es segélyhívó számok valamelyikén.

A szélvihar, a villámlás, illetve a heves zivatarok során követendõ magatartási szabályokról bõvebb információkat találnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság honlapján az alábbi linken: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus
Az aktuális és a várható idõjárási viszonyokról, az érvényben lévõ riasztásokról és a figyelmeztetõ elõrejelzésekrõl bõvebb információkat a www.katasztrofavedelem.hu illetve a www.met.hu oldalon kaphatnak. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezõk a katasztrófavédelem VÉSZ nevû ingyenes alkalmazásán is tájékozódhatnak, amely letölthetõ a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken.