Oszlár, Petőfi út 11.

+36 49/ 540-489

ÜDVÖZÖLJÜK

OSZLÁR

HONLAPJÁN

KELLEMES BÖNGÉSZÉST!

utroja0képe aPixabay -en

Megelõzõ idõszaki tájékoztató a lakosság részére


A Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívása a téli idõszak fõbb veszélyforrásairól:

1.) Téli idõjárás veszélyei, tüzelõ-fûtõberendezések biztonságos használata:

A szén-monoxid mérgezés nagyon gyakori háztartási baleset, a mérgezés következtében közel annyian veszítik életüket, mint a tûzesetek során, de ennél nagyságrenddel többen kerülnek életveszélybe, jutnak a mérgezés miatt kórházba. A szén-monoxid szerves anyagok tökéletlen égése során jön létre, színtelen, szagtalan, nem irritál, könnyebb a levegõnél, és tûzveszélyes gáz.
A riasztók 3-20 ezer Forintba kerülnek. Javasoljuk, hogy a szén-monoxid érzékelõket épületgépészeti szerelvényboltban, vagy egyéb erre szakosodott üzletben vásárolják meg. A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is.
A lakástulajdonosok kötelessége, hogy a gáztüzelõ berendezések-, valamint a tartalék kéményeket évente legalább egyszer, a szilárd- és olajtüzelésû berendezésekhez tartozó kéményeket évente két alkalommal ellenõriztesse. Ezen felül négy évenként az égéstermék elvezetõk mûszaki felülvizsgálatát is el kell végeztetni. A kéményseprõt engedjük be, hogy végezhessék munkájukat. Mindez a saját érdekünk. Aki nem tesz eleget kötelezettségének az akár tûzvédelmi bírsággal is sújtható.
Gyõzõdjünk meg arról, hogy a készülékbõl kilépõ fém csõ falhoz rögzítése nem lazult-e meg, a kéménycsõ elemei nem mozdultak-e el. Figyeljünk a rozsdafoltokra, a szokatlan kidudorodásokra a fém kéményen, és bármilyen szokatlan mûködésre, hibának tûnõ változásra. A falazott kéményben a meglazult tégla, a törés, repedés, a kormozódott foltok mind-mind problémát jelezhetnek. Ha valahol kormozódást látunk, mindenképpen hívjunk szakembert.
A tüzelõanyagot tartsuk távol a mûködõ készüléktõl, használjunk kandallórácsot, és szikrafogó tálcát. Ne tüzeljünk éghetõ folyadékot, mûanyagot, nedves fát, szemetet.

2.) Itt a szüret, vele a mustgáz-mérgezés veszélye:

Augusztus végén, a legtöbb borvidéken hivatalosan is megkezdõdött a szüret idõszaka, nincs ez másként a kisebb borászatoknál és a hobbi termelõknél sem. A szüreti idõszak alatt gyakran elõfordul halálos mustgáz mérgezés, amely egy kis körültekintéssel megelõzhetõ. A következõ tájékoztatóban összefoglaltuk a legfontosabb megelõzési szabályokat, de az is kiderül, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj.
A mustgáz valójában szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegõnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegõ állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. A cukor elbomlik, és lesz belõle etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz.
A mustgáz a pincékben összegyûlik, a levegõt kiszorítja és ez által oxigén-hiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti. A mustgáz magas koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, amelynek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába is tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem képes elhagyni a pincét. Nem érzékeli, mi történik vele. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának idõszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben. Magyarországon évente országosan 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tûzoltókat.
Megelõzés: megfelelõ szellõzés kialakításával elkerülhetõ, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkezõ szén-dioxid. A baj egyszerûen megelõzhetõ, egy meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínûséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.
Célszerû a must forrásának idejére "Figyelem mustgáz veszély" feliratot is elhelyezni a pince bejáratára mások tájékoztatása céljából.
Ha baj van: gyakori probléma, hogy megfelelõ védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben õk is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítõk is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen a segítõ is rosszul lehet. Minél hamarabb riassza a tûzoltókat a 105-ös segélyhívó telefonszámon, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedõ embereket csak a tûzoltók tudják biztonsággal, légzõkészülék használata mellett kimenteni!

3.) Õszi kerti munkálatokkal kapcsolatos szabadtéri tüzek megelõzése:

Nyílt és zárt téren és bármilyen berendezésben veszélyesnek minõsülõ hulladékot, vagy égetése során veszélyessé minõsülõ anyagot (mûanyagok, gumi, fáradt olaj, veszélyes és festékes göngyöleg, gyógyszermaradvány, szárazelem) elégetni tilos.
Tûzgyújtási tilalom alatt, szeles és száraz idõben hulladékot égetni és tüzet gyújtani tilos!
Tájékoztatom továbbá, hogy a belterületeken végzett avar és kerti hulladék égetésére az alábbi jogszabályok vonatkoznak:
A 306/2010. Korm. r. 27.§ (2) bekezdése alapján "Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítõ jogszabályban foglaltaknak nem megfelelõ berendezésben történõ égetése, a háztartásban keletkezõ papírhulladék és veszélyesnek nem minõsülõ, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történõ égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minõsül, ha a hulladék - az elemi kár kivételével - bármilyen okból kigyullad."
A Ktv. 48. § (4) bekezdés b) pontja értelmében a települési önkormányzat képviselõtestülete önkormányzati rendeletben szabályozza a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat. Amennyiben az önkormányzat nem rendelkezik ilyen rendelettel, a Ktv. 48. § értelmében javaslom, azt mielõbb készítse el, mivel ilyen önkormányzati rendelet hiányában a belterületeken nyílt téri égetés nem végezhetõ!

4.) Év végi ünnepekhez kapcsolódó tûzesetek megelõzése:

Advent és karácsony idején jellemzõen két fõ veszélyforrásról kell említést tenni. Az egyik az otthon használt gyertyák, mécsesek és a karácsonyfadíszek jelentette kockázat. Az ilyenkor keletkezõ lakástüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az emberek az égõ mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a lángok pedig könnyen belekapnak a különbözõ textíliákba, majd azok a függönyön, asztalterítõn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. A meghibásodott, nem ritkán bizonytalan eredetû fényfüzérek és a karácsonyfán meggyújtott gyertyák, csillagszórók hasonló veszélyeket rejthetnek. Ráadásul, ahogy telnek a napok, az egyre inkább kiszáradó fenyõ mind könnyebben fog tüzet.
Ha már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy az így keletkezett tüzek oltása elõtt áramtalanítsuk a környezõ elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást, így további baleseteket kerülhetünk el. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 105-ös segélyhívószámon!
A másik említendõ veszélyforrás a téli idõjárással és a csapadékkal függ össze, hiszen a havas, jeges, síkos utakon és járdákon gyakoribbak a balesetek. Ezek többsége kis odafigyeléssel, a járdák megtisztításával, de fõként az idõjárási körülmények figyelembevételével könnyen megelõzhetõ. Az elkövetkezõ napokban a jelenlegi elõrejelzések szerint hó, havas esõ, esõ és helyenként ónos esõ is várható. A hétvégén fagypont alatti hõmérsékletekre lehet számítani, majd hétfõtõl enyhül az idõjárás.
A megelõzés fontos része a hiteles és pontos információk birtoklása, ezért kérünk mindenkit, hogy kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és az idõjárási elõrejelzéseket! Mielõtt útnak indulnak, tájékozódjanak az utak állapotáról!

 

További hasznos információk: http://gyujtoforras.hu/, valamint a http://www.katasztrofavedelem.hu/ oldalakon

 

 

<< vissza